Tarta cu ciocolata neagra si capsuni

A durat ceva pana am decis ca aceasta sa fie reteta perfecta pentru a pune in valoare frumoasa forma de copt de 24 cm marca Emile Henry primita in dar de la Kitchen Shop. Am ales o tarta dulce-amaruie si tare buna, o combinatie ideala intre ciocolata neagra si capsunile parfumate in ton cu primavara ce tocmai a sosit. Cat despre tava ceramica folosita, va pot spune ca blatul s-a copt uniform, iar un alt lucru important este ca am reusit sa portionez tarta direct in forma si sa scot feliile fara nici o problema.

Tarta cu ciocolata neagra si capsuni

Daca v-am facut curiosi, toata luna martie pe www.kitchenshop.ro gasiti setul de 2 tavi Emile Henry la pretul de 165 lei, cu o reducere de 30% fata de pretul initial de 236 lei. Setul este format din 2 forme de copt elegante de 24 si 28 cm, care sunt fabricate in Franta si dupa parerea mea sunt mega utile in orice bucatarie. Beneficiati de reducere cu o simpla inscriere ca si membru in KitchenShop Club.

Set 2 forme de copt Emile Henry

Mai am in plan o tarta sarata, dar pana atunci va las mai jos reteta pentru tarta mea delicioasa cu ciocolata neagra si capsuni.

 

Ingrediente Tarta cu ciocolata neagra si capsuni:

Pentru blat:

  • 270 g faina
  • un praf de sare
  • 2 linguri zahar pudra
  • 140 g unt rece (cu minim 80% grasime)
  • 1 galbenus
  • 1 lingura smantana (cu minim 20% grasime)
  • 2-3 linguri de apa rece

Pentru ganache de ciocolata:

  • 300 g ciocolata neagra (cu 50% si 75% cacao)
  • 250 ml smantana dulce pentru frisca
  • 30 g unt

Pentru topping:

  • 250-300 g capsuni
  • 30 g ciocolata neagra
  • 1 lingura smantana dulce pentru frisca
  • cateva patratele de ciocolata

 

Mod de preparare:

Intr-un bol amestecam faina, sarea si zaharul cu untul dat pe razatoare.

Framantam aluatul pana incepe sa se lege, lucrand repede pentru a nu se topi untul.

Separat amestecam galbenusul cu smantana si apa, apoi adaugam compozitia peste aluat.

Framantam pana cand adunam tot aluatul sub forma unei bile, la nevoie mai adaugam o lingura de apa rece.

Il infasuram intr-o folie de plastic si il punem in frigider pentru aprox. 30 de minute.

Scoatem aluatul din folie si il intindem cu sucitorul intre doua hartii de copt.

Il asezam in forma de copt de 24 cm si taiem marginile in exces cu ajutorul sucitorului.

Intepam din loc in loc cu o furculita sa nu se umfle la copt.

Coacem aluatul cu o greutate deasupra, pentru 25-30 de minute la cuptorul preincalzit la 180 grade.

Dupa ce il scoatem din cuptor il lasam sa se raceasca la temperatura camerei.

Rupem ciocolata in bucati mai mici si o punem intr-un bol.

Punem smantana dulce pe foc pana incepe sa dea in clocot, apoi o turnam peste ciocolata.

Amestecam repede pana la omogenizare, adaugam untul si continuam sa amestecam pana acesta se topeste.

Turnam ganache-ul de ciocolata peste blatul racit si punem tarta la frigider pentru minim 1 ora.

Inainte de servire asezam deasupra capsunile taiate in jumatati si patratelele de ciocolata.

Intr-o ceasca topim ciocolata la microunde, adaugam smantana si amestecam pana obtinem un sos.

Decoram tarta cu sosul obtinut, turnandu-l in fir subtire peste capsuni.

 

Tarta cu ciocolata neagra si capsuni