Cozonac cu gem de capsuni si ciocolata alba

 

Nu puteam sa inchei seria retetelor de Paste din acest an fara desertul specific acestei sarbatori, adica cozonacul. Si pentru ca am vazut pe internet prea multi cozonaci cu nuca, de data asta am ales sa incerc ceva diferit: cozonac cu gem de capsuni si ciocolata alba! Suna bine, nu? Va las reteta mai jos, in cazul in care nu v-ati decis ce desert sa alegeti pentru aceste sarbatori, va recomand cu drag aceasta creatie!

 

Ingrediente Cozonac cu gem de capsuni si ciocolata alba:

Pentru aluat:

  • 500 g faina tip 000 (sau faina pentru cozonaci)
  • 3 oua mari
  • 150 ml lapte
  • 100 g zahar
  • 80 g unt cu min. 80% grasime
  • 1 plic drojdie
  • 1 plic zahar vanilat
  • un praf de sare

Pentru umplutura:

  • 450 g gem de capsuni
  • 2-3 linguri amidon
  • zeama de la 1/2 de lamaie

Pentru uns:

  • 1 ou mic
  • 1 lingura de lapte

Pentru glazura:

 

 

Mod de preparare:

 

Intr-un bol incapator amestecam faina cu sarea si le punem deoparte.

In alt bol mai mic punem drojdia impreuna cu 2-3 linguri din cantitatea de lapte incalzit inainte si 1 lingura de zahar.

Lasam 10 minute pana drojdia se activeaza (face bule).

Separat incalzim laptele si punem zaharul in el, amestecand pana acesta se dizolva.

Intr-un alt bol spargem ouale si le batem putin.

Facem o adancitura in faina si adaugam amestecul cu drojdia, laptele cu zaharul si ouale.

Framantam aluatul pana ce incepe sa se lege, apoi topim untul si il incorporam putin cate putin.

Continuam sa framantam pana aluatul se dezlipeste de maini si devine neted.

Il punem la dospit pentru minim 1 ora intr-un castron si il acoperim cu folie de plastic.

Intre timp pregatim umplutura, punand gemul la incalzit intr-o craticioara.

Adaugam zeama de lamaie si amidonul dizolvat in putina apa, apoi amestecam pana obtinem un gem mai gros decat cum era initial.

Il lasam la racorit si revenim la aluat.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il rasturnam pe blatul de lucru uns inainte cu ulei si il impartim in doua bucati egale.

Luam fiecare bucata si o intindem intr-o patura nu foarte subtire, sub forma unui dreptunghi.

Distribuim jumatate din umplutura pe suprafata aluatului, il rulam strans si il punem deoparte.

La fel procedam si cu cealalta bucata de aluat.

Luam apoi rulourile de aluat si le asezam unul langa altul, impletindu-le pentru a forma cozonacul.

Asezam cozonacul cu grija intr-o forma de chec acoperita cu hartie de copt.

Acoperim cozonacul cu o punga de plastic si lasam sa dospeasca intr-un loc caldut pentru inca 1 ora.

Dupa ce a crescut, facem un amestec din ou si lapte si ungem cozonacul cu el.

Cu o scobitoare mica intepam cozonacul din loc in loc pentru a evita formarea unui gol de aer in el.

Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aprox. 50 de minute.

Verificam la jumatatea timpului, iar daca pare ca se rumeneste prea tare, il acoperim in cuptor cu o hartie de copt udata inainte.

Cand este gata il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca in forma de copt.

Dupa vreo 2 ore, topim ciocolata si o turnam peste cozonac, niveland-o cu ajutorul unei spatule.

Dam la rece pana ciocolata se intareste si cozonacul se poate felia.