Galette cu pere, mere si nuci

O galette cu pere, mere si nuci cine doreste? Nu va pot spune cat de buna a iesit pentru ca trebuie sa va convingeti singuri. Am pus toata toamna in aceasta tarta rustica si o cupa de inghetata peste ea, iar acum va dau reteta mai departe!

 

Ingrediente Galette cu pere, mere si nuci:

Pentru aluat:

  • 260 g faina 000
  • 130 g unt 82% rece
  • 1 galbenus de ou
  • 2 linguri zahar pudra
  • 3-4 linguri apa rece
  • un praf de sare

Pentru umplutura:

  • 500 g pere bine coapte (cantarite dupa curatare)
  • 1 mar mare
  • 50 g samburi de nuca
  • Zeama de la 1/2 lamaie
  • 2-3 linguri zahar brun
  • 1 lingura rasa amidon de porumb
  • 1 lingurita scortisoara

Extra:

  • 1 albus de ou (ramas de la aluat)
  • 2 linguri zahar brun
  • Inghetata de vanilie

 

Mod de preparare:

Punem in bolul robotului de bucatarie faina, sarea, zaharul si untul taiat bucatele.

Mixam cateva secunde pana obtinem firimituri de aluat, apoi adaugam galbenusul amestecat cu apa. Mixam iar pana aluatul se leaga.

Il scoatem si il punem in frigider invelit intr-o folie de plastic.

Curatam perele, marul si le taiem felii. Le stropim cu zeama de lamaie si adaugam restul ingredientelor, apoi amestecam.

Preincalzim cuptorul la 180° de grade si pregatim o tava mare.

Intindem aluatul intre doua hartii de copt si ii dam o forma rotunda cu diametrul de aprox. 32 cm.

Transferam aluatul in tava cu tot cu hartiile de copt, dar dezlipim hartia de deasupra.

Punem umplutura in centrul aluatului, lasand neacoperita o margine de 4-5 cm.

Tocam grosier samburii de nuca si ii presaram peste pere si mere.

Impaturam marginea lasata peste umplutura, lasand aluatul sa cada cat mai natural.

Ungem marginea cu albusul batut si presaram peste zaharul brun.

Dam la cuptor pentru aprox. 45 de minute sau pana cand marginea devine aurie.

Lasam la racit jumatate de ora, apoi punem inghetata deasupra si o devoram.

 

Galette cu pere, mere si nuci