Supa crema de dovleac

Anul trecut am incercat pentru prima data in viata supa crema de dovleac. Nu am fost niciodata mare fan dovleac asa ca nici nu l-am prea folosit in mancaruri. Imi aduc aminte ca mergeam la bunica si ea cocea simplu feliile de dovleac, pe care le mancam apoi presarate cu zahar. Dupa aceea, placinta cu dovleac a fost al doilea preparat incercat si placut ca si gust.

Am mers departe pana la a face aceasta supa crema, care by the way nu a fost rea deloc, din contra, a fost interesanta, cu o nota spicy si mi-a schimbat putin parerea despre aceasta leguma tomnatica. Acum stiu ca pot folosi dovleacul si in combinatii sarate, dar totusi raman de partea deserturilor care il contin, pentru ca mi se pare ca se potriveste cel mai bine in combinatii dulci.

 

Ingrediente Supa crema de dovleac copt:

(4 portii)

Pentru dovleacul copt:

  • 1 dovleac placintar (aprox. 1 kg)
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 2 lingurite Five-spices
  • 2-3 linguri de zahar

Pentru supa crema:

  • 500 g dovleac (gata copt)
  • 1 morcov
  • 1 ceapa medie
  • 2 catei de usturoi
  • 1-2 linguri ulei de masline
  • 1 litru apa calda
  • 150 ml smantana lichida (sau vegetala)
  • piper
  • sare

Pentru servit:

  • crutoane de paine
  • seminte de dovleac
  • ulei de masline

 

Mod de preparare Supa crema de dovleac copt:

 

Curatam dovleacul de coaja si seminte, il taiem in bucati si il punem intr-o tava acoperita cu hartie de copt.

Il asezonam apoi cu toate condimentele si il punem la copt, in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru 35-40 de minute.

Intre timp curatam ceapa, morcovul si usturoiul si le tocam grosier.

Le punem la calit in uleiul de masline intr-o oala incapatoare pentru aprox. 4-5 minute, amestecand mereu.

Adaugam dovleacul copt, turnam apa calda peste si asezonam cu sare si piper. Lasam sa fiarba la foc mediu pentru aprox. 15 minute.

Dupa ce legumele au fiert, stingem focul si le pasam cu un mixer vertical, pana obtinem o crema fina.

Adaugam smantana lichida, sare daca mai este necesar si punem iar oala pe foc sa dea in clocot cam 2 minute.

Servim supa crema calda, cu toppingul de crutoane, seminte si ulei de masline.