Ciorba de vacuta

Ciorbele nu lipsesc din meniul saptamanal, asa am fost obisnuita de mica, asa continui traditia. Imi plac in special deoarece nu sunt conditionate de vreo reteta, se poate jongla cu ingredientele folosite si pot fi pregatite de oricine, chiar si fara prea multe cunostinte in bucatarie, in plus sunt un mod bun de a folosi unele legume uitate prin frigider.

Propunerea mea pentru masa de sarbatori este aceasta ciorba de vacuta gustoasa si hranitoare, care poate fi facuta extrem de repede daca detineti o oala sub presiune ce va scuteste mult din timpul de gatire. Deci, haideti sa va spun cum o prepar!

 

Ingrediente Ciorba de vacuta:

(Pentru 8 portii)

  • 2-3 bucati rasol de vita cu os (aprox. 800g)
  • 3 l de apa
  • 3 morcovi mari
  • 1 pastarnac mare
  • 2 radacini patrunjel
  • 3-4 tije de apio
  • 2 cepe
  • 4 cartofi medii
  • 100 g conopida congelata
  • 150-200 g fasole verde congelata
  • 4 champignon brune
  • 1 borcan mic cu zarzavat pentru ciorbe (se poate inlocui cu 2 rosii mari si 1-2 ardei)
  • 250 ml bulion de rosii
  • 1 lingura bors de la Vegeta
  • Patrunjel si/sau marar proaspat
  • Piper
  • Sare

Mod de preparare:

Punem rasolul la fiert in apa cu sare in oala sub presiune pentru 30 de minute, sau intr-o oala clasica 1-2 ore pana poate fi patruns usor cu o furculita.

Intre timp curatam, spalam si tocam toate legumele.

Dupa ce carnea a fiert o scoatem pe un tocator, o luam de pe os si o taiem cubulete.

Daca folosim oala sub presiune, adaugam in oala legumele, carnea, zarzavatul pentru ciorbe si bulionul, apoi punem iar la fiert pentru 20 de minute.

Daca folosim oala clasica, adaugam legumele, lasam la fiert aprox. 30 de minute, adaugam zarzavatul pentru ciorbe si bulionul, apoi lasam la fiert inca 10 minute.

La final adaugam borsul, asezonam cu piper si sare dupa gust si verdeturile tocate.

 

Ciorba de vacuta