Salata de vinete orientala - Baba Ghanoush

 

Cea mai buna alternativa pentru salata de vinete clasica este aceasta varianta orientala, pe numele ei Mutabbal. Diferenta este mare intre cele doua, dar am fost placut surprinsa de gustul minunat a celei din urma

Stiu ca salata de vinete cu maioneza este preferata tuturor, dar sunt la fel de sigura ca ati fi foarte incantati si de varianta “altfel”. Iar daca doriti un preparat de post, pur si simplu renuntati la iaurt, este la fel de buna si fara el. 😀

 

Ingrediente Salata de vinete orientala:

(4 portii)

  • 3 vinete medii
  • 3-4 linguri iaurt cremos
  • 2 linguri tahini (vezi reteta AICI)
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1-2 catei de usturoi
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • piper
  • sare
  • boia afumata

 

Mod de preparare:

 

Asezam vinetele intr-o tava, le intepam cu un cutit in cateva locuri si le coacem in cuptorul preincalzit la 200°C pentru aprox. 45 de minute.

 

Vinetele se pot proba cu degetul pentru a vedea daca s-au copt, apasandu-le usor in partea superioara. Sunt gata atunci cand simtiti ca sunt moi.

 

Le puteti coace si pe plita sau gratar, de asemenea puteti folosi vinete din congelator, dezghetate in prealabil.

 

Scoatem vinetele din cuptor si le lasam la racit 10 minute apoi le decojim si le punem la scurs, intr-o sita pentru aprox. 1 ora.

Intr-un blender sau robot de bucatarie adaugam vinetele si mixam de cateva ori pana ce devin o pasta fina.

Le transferam intr-un bol si le amestecam cu iaurtul, tahini, uleiul de masline, usturoiul dat pe razatoarea fina, zeama de lamaie, putina sare si piper.

Punem bolul la rece pentru cel putin 1 ora.

Inainte de servire gustam salata si mai adaugam sare sau cate putin din ingredientele de mai sus, dupa bunul plac.

Servim Mutabbal intr-o farfurie adanca, decorata cu ulei de masline, piper proaspat rasnit, boia afumata si alaturi de paine sau lipii.