Prajitura Tavalita

 

Prajitura Lamington isi are originile in Australia si se spune ca a aparut dintr-o greseala a unei servitoare care a scapat pandispanul preferat al Lordului Lamington intr-un bol cu ciocolata, iar pentru a putea fi servit mai usor l-a tavalit prin nuca de cocos. Daca a fost o eroare nu stim sigur, dar stim ca pe meleagurile noastre a ajuns sub denumirea de Prajitura Tavalita, ca este foarte buna si totodata face parte din copilaria multora dintre noi.

Nu tin minte ca mama sa o fi facut vreodata, dar mereu o mancam cu placere cand mergeam la bunica si sunt convinsa ca o gasesc in caietul ei cu retete vechi. Varianta de mai jos am adaptat-o dupa gustul meu si cred ca m-am descurcat foarte bine. Voi o puteti incerca pentru a ma aproba!

 

Ingrediente Prajitura Tavalita (Lamington):

(32 bucati)

Pentru blat:

  • 200 g faina
  • 150 g zahar
  • 3 oua
  • 150 ml lapte
  • 100 g unt
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • esenta vanilie
  • sare

Pentru glazura:

  • 300 ml lapte
  • 180 g ciocolata cu min. 50% cacao
  • 5-6 linguri zahar
  • 60 g unt
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom

Pentru decor:

  • fulgi de nuca de cocos

 

 

Mod de preparare Prajitura Tavalita (Lamington):

 

Intr-un bol combinam faina cu praful de copt si cu sarea.

Ouale impreuna cu zaharul si cu esenta de vanilie le mixam pana ce isi tripleaza volumul.

Punem apoi untul topit si continuam sa mixam la viteza mai mica.

Adaugam faina si laptele in trei transe, alternandu-le, pana la omogenizare.

Turnam compozitia intr-o tava (a mea are dimensiunea de 42×29) acoperita cu hartie de copt.

Coacem blatul la 180 de grade pentru aprox. 30 de minute.

Il scoatem din tava, il lasam la racit, apoi inlaturam marginile si il taiem in bucati egale.

Pentru a face glazura, prima data punem laptele la incalzit intr-o cratita.

Cand incepe sa se infierbante adaugam ciocolata, zaharul, untul, cacao si esenta de rom.

Amestecam bine, stingem focul si lasam 2 minute la racorit.

 

Prajitura Tavalita

 

Cu ajutorul a doua furculite, scufundam cate o bucata de piscot in glazura calda.

Tavalim apoi piscotul pe toate partile prin nuca de cocos macinata si il punem pe un platou.

Procedam la fel cu fiecare bucata de piscot pana ce le terminam.

Servim imediat sau o pastram pentru a doua zi cand devine mult mai buna!