Prajitura cu mere

 

Nu avea cum sa treaca aceasta toamna fara sa fac macar o data clasica, gustoasa, minunata prajitura cu mere si aluat fraged.

Asa ca, cu ajutorul mamei am cantarit ingredientele fain frumos, am preparat-o, i-am facut sedinta foto iar acum o public pentru voi cu mare drag!

Cum a iesit ? Normal ca a iesit exceptionala, altfel nu s-ar povesti!

 

 

Ingrediente Prajitura cu mere si aluat fraged:

Pentru aluat:

  • 450 g faina
  • 3 linguri indulcitor Sly (sau zahar pudra)
  • un praf de sare
  • 200 g smantana cu minim 24% grasime
  • 180 g untura de porc (sau unt cu 80% grasime)
  • 1 ou mare
  • un varf de cutit de bicarbonat
  • 1 lingurita otet

Pentru umplutura:

  • 2 kg mere (cantarite intregi inainte de curatare)
  • 100 g indulcitor Sly (sau zahar pudra)
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingura zeama de lamaie

Extra:

  • 50 g faina pentru framantat
  • 2-3 linguri de gris
  • indulcitor sau zahar pentru pudrat

 

 

Mod de preparare Prajitura cu mere si aluat fraged:

 

Intr-un bol combinam faina cu indulcitorul si cu sarea.

Intr-un bol mai mare, amestecam cu un tel smantana, untura de porc si oul, pana la omogenizare.

Punem intr-un loc bicarbonatul, il stingem cu otet aprox. 1 minut, apoi amestecam.

Cu o lingura luam din faina si o incorporam trepat in amestecul de ingrediente umede.

Incepem sa framantam cu o mana pana cand aluatul incepe sa se lege.

Presaram faina pe blatul de lucru, turnam aluatul si continuam sa il framantam pana se dezlipeste de maini.

Ii dam o forma de bila si il punem intr-o folie la frigider pentru jumatate de ora.

Pentru umplutura, curatam merele si le dam pe razatoarea mare.

Le punem la calit intr-o cratita impreuna cu indulcitorul, scortisoara si zeama de lamaie.

Amestecam din cand in cand sa nu se prinda si le gatim la foc mediu pana scade tot lichidul.

Cand sunt gata le lasam sa se racoreasca vreo 15 minute.

Intre timp, scoatem aluatul de la rece si il impartim in doua parti egale.

Pudram blatul de lucru cu faina si intindem cu sucitorul prima foaie de aluat.

O punem intr-o tava acoperita cu hartie de copt si o presaram cu gris.

Distribuim umplutura de mere pe toata suprafata si o nivelam bine.

Intindem a doua foaie de aluat, o rulam pe sucitor si ii dam drumul usor peste umplutura.

Impungem aluatul cu o furculita din loc in loc sa nu se umfle la copt.

Dam prajitura la cuptorul preincalzit, la 180 de grade pentru 30 de minute.

O lasam sa se racoreasca, apoi o pudram cu zahar si o taiem dupa bunul plac.

 

Prajitura cu mere