pizza cu smantana

PIZZA este faimoasa in toata lumea, isi are originile in Italia si nu am intalnit pana acum nici o persoana caruia sa ii displaca. Gurile rele o considera un junk food, stiu ca are multe grasimi, carbohidrati si calorii bla, bla… DAR, este foarte versatila iar daca o prepari acasa, o poti face cu ingrediente sanatoase.

In mod normal ea are la baza un sos de rosii, dar de data aceasta eu am inlocuit sosul de rosii cu smantana. A iesit o altfel de pizza, cu putine ingrediente si foarte gustoasa. Va recomand din suflet sa incercati si aceasta varianta “alba”.

 

Ingrediente Pizza cu smantana:

(2 pizza medii)

Pentru blat:

  • 160 ml apa calduta
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1/2 lingurita sare
  • 320 g faina
  • 1/2 lingurita de drojdie (la plic)
  • 1 lingura faina de malai (de presarat sub aluat)

Pentru topping:

  • 400 g smantana cu min. 20% grasime
  • 200 g salam uscat
  • 2 ardei verzi sau rosii
  • 1 ceapa rosie
  • 250 g cascaval

 

 

Mod de preparare Pizza cu smantana:

 

Punem intr-un bol toate ingredientele pentru blatul de pizza, in ordinea mentionata mai sus si le framantam bine pana obtinem un aluat omogen, aprox. 10 minute.

Lasam aluatul la dospit acoperit cu un prosop de bucatarie pentru o ora.

 

Eu am scutit tot acest timp punand ingredientele in masina de facut paine, la programul pentru aluat.

 

Cat timp aluatul sta la dospit pregatim ingredientele pentru pizza. Curatam ceapa, ardeiul si le feliem, dam pe razatoarea mare cascavalul si taiem salamul felii.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il rasturnam pe blatul de lucru pudrat cu faina si il impartim in doua parti.

Luam o parte din aluat, o modelam sub forma unei sfere si o intindem cu sucitorul pana obtinem un blat rotund cu diametrul de aprox. 30 cm.

Punem blatul obtinut intr-o tava tapetata cu hartie de copt si putina faina de malai.

Intindem smantana, cu o lingura, pe intreaga suprafata a aluatului, adaugam feliile de salam, ardeiul si ceapa rosie. La final adaugam cascavalul ras deasupra.

Dam pe rand, fiecare pizza formata, la cuptorul preincalzit la 200°C sau treapta inalta pentru cuptorul pe gaz, pentru aprox. 8-10 minute.

O scoatem din cuptor si o lasam la racit pret de 10 minute, dupa care o putem felia si devora cu placere.

 

pizza cu smantana