Galette cu prune

 

Tarta aceasta rustica (Galette) mi-e asa draga incat a sosit momentul sa ii postez reteta. Nu ca ar fi o reteta super complicata, doar ca mie mi-a intrat la suflet si tin neaparat sa o am in colectia mea de pe blog.

Nu intamplator am ales sa o public acum, ci pentru ca imi doresc sa o preparati si voi cu prune gustoase si parfumate, cat inca le mai gasiti in piata. Aluatul este fraged, foarte simplu de manevrat, iar prunele se pot inlocui si cu alte fructe proaspete sau din compot.

 

Ingrediente Galette cu prune:

Pentru aluatul fraged (Pâte Brisée):

  • 270 g faina 000
  • 130 g unt 82% rece
  • 1 galbenus de ou
  • 2 linguri de zahar
  • 3-4 linguri de apa rece
  • un praf de sare

Pentru umplutura:

  • 500 g prune
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 4-5 linguri de zahar brun
  • 1 lingura amidon de porumb (sau faina)
  • un praf de scortisoara

Pentru finisare:

  • 1 ou
  • 1-2 linguri de zahar brun
  • zahar pudra

 

 

Mod de preparare Galette cu prune:

 

Punem intr-un bol faina, sarea, zaharul si le amestecam putin. Adaugam untul rece taiat bucatele.

Incepem sa framantam aluatul pana obtinem firimituri de diferite dimensiuni. Lucram repede pentru a nu se topi untul.

Imediat adaugam galbenusul si cate o lingura de apa rece (cat cuprinde faina), pana cand adunam tot aluatul in forma de bila.

Infoliem aluatul si il punem la frigider pana ne ocupam de umplutura.

Spalam prunele, le scoatem samburii si le taiem in sferturi. Intr-un bol amestecam prunele cu zeama de lamaie, zaharul brun, amidonul si scortisoara.

Preincalzim cuptorul la 180 grade si pregatim o tava incapatoare.

Pe o hartie de copt, intindem aluatul cu sucitorul intr-o forma rotunda cu diametrul de aprox. 32 cm.

Transferam aluatul cu tot cu hartia de copt in tava si punem umplutura in centrul foii de aluat, lasand neacoperita o margine de 4-5 cm.

Impaturam marginea lasata peste prune, lasand aluatul sa cada cat mai natural. Batem oul cu o furculita, apoi ungem marginea lasata si presaram zaharul brun.

Dam la cuptor pentru aprox. 50 de minute, pana cand marginea devine aurie.

Lasam sa se raceasca vreo 30 de minute, pudram cu zahar si o servim.