Cozonac Povitica

Minunatia asta de cozonac este originar din Europa Centrala si de Est si se numeste ″Povitica″ in Croatia sau ″Potica″ in Slovenia.

Ingredientele sunt aproape aceleasi ca la un cozonac romanesc, ceea ce difera este doar modul de impaturare al aluatului. Urmarind indicatiile date veti obtine un model ce se vede fabulos de la prima felie taiata, acesta fiind farmecul cozonacului.

Aluatul l-am pregatit la masina de facut paine, la capacitatea de 1 kg, astfel din cantitatea data ies 2 cozonaci gustosi. Spor la cozonacit!

 

Ingrediente Cozonac Povitica:

Pentru aluat:

  • 200 ml lapte
  • 200 g zahar pudra
  • 3 oua mari
  • 1 praf de sare
  • 130 g unt
  • 3-4 picaturi esenta de rom
  • 1 plic coaja portocala Dr. Oetker
  • 680 g faina
  • 3 plicuri drojdie

Pentru umplutura:

  • 540 g nuca
  • 150 ml lapte
  • 3 linguri cacao
  • 1 lingurita scortisoara
  • 150 g zahar
  • 3-4 picaturi esenta de rom

Pentru uns:

  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte

 

 

Mod de preparare Cozonac Povitica:

Intr-un bol punem zaharul pudra si turnam peste el laptele incalzit, amestecand pana zaharul se topeste. Intr-un alt bol batem ouale cu un praf de sare. Untul in punem la topit intr-o craticioara.

Adaugam ingredientele in cuva masinii de paine astfel: amestecul de lapte, ouale, untul topit, esenta de rom, coaja de portocala, faina si la final drojdia.

Selectam programul pentru aluat care tine 1 ora si 15 minute (durata programului depinde de masina) si lasam masina de paine sa isi faca treaba.

          ◊ Daca observati dupa 2-3 minute ca masina nu reuseste sa amestece totul cum trebuie, opriti-o si amestecati de cateva ori in cuva cu o lingura, apoi reporniti-o.

          ◊ Se poate opri programul dupa etapa de framantare de aprox. 30 de minute si reporni, pentru ca aluatul sa fie framantat mai mult si mai bine.

Intre timp ne ocupam de umplutura si macinam nuca, pe care o amestecam cu restul ingredientelor pana obtinem o pasta groasa. O lasam deoparte pana dospeste aluatul.

Cand programul pentru aluat s-a incheiat, oprim masina de paine si mai lasam minim 1 ora aluatul la dospit in ea, verificand din cand in cand sa nu creasca prea tare si sa dea pe afara.

          ◊ Daca nu detineti o masina de facut paine puteti sa procedati la fel, doar framantand bine aluatul cu mana si lasandu-l la dospit minim 2 ore.

Turnam aluatul pe blatul de lucru uns cu putin ulei si il impartim in doua.

Luam prima tura de aluat si il intindem cu sucitorul intr-o foaie subtire, din centru catre margini, avand grija pe parcurs sa nu il lipim de masa.

Trebuie sa obtinem o foaie de aprox. 3 ori mai lunga decat forma de copt si latimea cam cat va permite aluatul (la mine a fost de cca. 40 de cm).

Distribuim jumatate din cantitatea de nuca pe toata suprafata aluatului, ajutandu-ne de o lingura si folosind mana, pentru a o intinde uniform.

Rulam foaia cat mai strans, incercand sa nu introducem prea mult aer pe langa umplutura.

Obtinem in final un sul de aluat, pe care il adunam in forma de S si il punem in forma de copt dreptunghiulara. Repetam tot procedeul si pentru cel de-al doilea cozonac.

 

Cozonac Povitica

 

Acoperim cozonacii cu un prosop de bucatarie si ii mai lasam la dospit in forme pentru inca 30-45 de minute.

Combinam galbenusul cu laptele si ungem bine cozonacii cu amestecul format.

Dam la cuptorul preincalzit la 200C pentru 15 minute, apoi continuam coacerea la 175C pentru inca 30-35 de minute.

          ◊ Sa nu se rumeneasca prea tare la suprafata, ii acoperim cu o hartie de copt sau cu o folie de aluminiu.

Scoatem cozonacii din cuptor si ii lasam in forme pana ce se racesc. Cand ii feliem ar fi bine sa ii culcam pe o parte, sa nu se rupa.

Recoamandare de servire alaturi de o cana cu lapte cald.