Clafoutis

 

Clafoutis este o simpla prajitura-budinca ce contine diverse fructe de sezon si poate fi nominalizata la categoria cel mai in voga desert al verii.

Din punctul meu de vedere, varianta castigatoare este cea care are in compozitie visine sau cirese. Aceste fructe acrisoare completeaza minunat blatul dulce, aromat si cremos.

Clafoutis este cea mai buna alegere cand vreti sa petreceti putin timp in bucatarie, aveti invitati neasteptati sau sunteti in mare graba… asta daca alegeti fructe cu samburii mai mari. 😀

 

Ingrediente Clafoutis cu visine:

(6 portii)

  • 500 g visine (fara samburi)
  • 100 g faina
  • 8 linguri de zahar
  • un praf de sare
  • 3 oua
  • 300 ml lapte
  • 60 g unt topit
  • esenta de migdale si lamaie

Pentru tapetat tava:

  • putin unt
  • 3 linguri zahar brun

Pentru decor:

  • 1 lingura fulgi de migdale
  • zahar pudra

 

 

Mod de preparare Clafoutis cu visine:

 

Scoatem samburii din visine si le punem deoparte.

 

Eu am folosit visine congelate de anul acesta, va recomand sa folositi fructe proaspete, pentru ca se integreaza mai bine in compozitie.

 

Ungem cu unt o forma de copt ceramica sau de jena, presaram zaharul brun si scuturam forma sa il distribuim pe toata suprafata.

Intr-un bol amestecam cu un tel faina, sarea, zaharul si ouale, pana la omogenizare.

Turnam laptele si continuam sa amestecam. Adaugam esentele si untul topit.

Asezam visinele in forma de copt intr-un singur strat, iar peste ele turnam amestecul obtinut.

Dam la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 40 de minute.

Lasam sa se raceasca complet, apoi il putem servi.

Inainte de servire decoram clafoutis cu fulgii de migdale si zaharul pudra.