Ciorba de salata verde

Ciorba de salata verde este o delicatese la noi in familie pentru ca ne place salata gatita in acest mod mai mult decat in stare cruda. Gatesc aceasta ciorba tot timpul anului, chiar daca salata din magazin, din extrasezon, nici nu se compara cu salata aceea verde, de primavara, din gradina de la tara.

Chiar daca ciorba este specifica Ardealului, ea se pregateste si in alte moduri sau cu alte ingrediente, dupa obiceiuri. Eu am invatat reteta de la mama si am adaptat-o putin dupa gustul meu. Va sfatuiesc sa profitati de sezonul acesta minunat si sa incercati si voi aceasta ciorba simpla si cu bun gust.

 

Ingrediente Ciorba de salata verde:

  • 1,5 l de lapte
  • 1 l de apa
  • 1 salata verde mare
  • 100 g slanina afumata sau bacon
  • 4-5 fire de ceapa verde
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 ou mare
  • 2 linguri smantana cu minim 24% grasime
  • 2 linguri amidon
  • 2-3 linguri de apa rece
  • marar proaspat tocat
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare Ciorba de salata verde:

 

Pentru aceasta ciorba folosim o oala de minim 3 litri.

Taiem slanina bucatele si o punem la prajit in oala, la foc mic, pentru 3-4 minute. O intoarcem sa se gateasca pe ambele parti.

 

Daca slanina lasa prea multa grasime si nu va place, o puteti scurge din oala, lasand doar bucatelele prajite.

 

Tocam ceapa verde si o adaugam peste slanina rumenita, amestecam si mai lasam 2 minute pe foc.

Apa si laptele le incalzim inainte si le adaugam in oala, astfel stopam procesul de prajire. Marim flacara si lasam sa ajunga la punctul de fierbere.

Rupem frunzele de la salata, le spalam bine si le tocam grosier, apoi curatam usturoiul si il tocam marunt.

Adaugam salata si usturoiul in oala, punem putina sare si lasam totul sa fiarba pentru aprox. 10 minute, reducand flacara la minim si amestecand din cand in cand.

Cand este aproape gata, batem oul intr-un bol si il turnam in fir subtire in ciorba, amestecand in acelasi timp, astfel formam zdrentele de ou.

Luam un alt bol si amestecam amidonul cu apa rece si cu smantana pana la omogenizare. Compozitia astfel formata o turnam in ciorba, amestecam si mai lasam 2 minute sa clocoteasca.

Stingem focul, punem mararul tocat, piper si sare dupa gust. Servim ciorba fierbinte, cu paine proaspata sau crutoane.