Chiftele de pui cu telemea

Am facut o supa de gaina tare buna, dar din pacate raman fara idei atunci cand trebuie sa folosesc carnea si legumele fierte din ea. Nu le arunc niciodata, nici nu ma pot gandi la asa ceva. Daca raman fara inspiratie, le pun in frigider pana a doua zi si tot fac ceva cu ele.

De obicei le folosesc la “salata de boeuf românizată”, sau dau carnea prin faina si ou, si o prajesc, sau fac un sos cald de smantana si adaug carnea acolo. Oricare dintre variante imi convine, dar astazi am hotarat sa incerc ceva diferit, ca aceste chiftelute lejere.

 

Ingrediente Chiftele de pui cu telemea la cuptor:

 

  • 400 g carne de pui/gaina fiarta (ramasa de la supa)
  • 70 g cartofi (sau puteti pune legumele fierte ramase de la supa)
  • 3 oua
  • 3 linguri de iaurt sau smantana
  • 1 ceapa mica
  • 50 g telemea rasa
  • 4 linguri de pesmet
  • 2 linguri de ulei de masline
  • patrunjel
  • 1 lingurita pudra de usturoi
  • sare
  • piper
  • susan si faina de malai (pentru crusta)

 

Mod de preparare Chiftele de pui cu telemea la cuptor:

 

Curatam carnea de pe oase, o rupem in bucati mici si o punem in robot. Dam cartofii pe razatoarea mica, ii stoarcem bine de apa si ii adaugam peste carne.

Punem apoi restul ingredientelor: ouale, iaurtul, ceapa taiata, telemeaua rasa, pesmetul si condimentele si mixam totul pana la omogenizare.

 

     ◊ Daca amestecul este prea lichid, adaugam o lingura de pesmet, iar daca este prea uscat punem o lingura de iaurt.

 

Luam din amestec si formam chiftelele (cu mainile usor umede). Dam chiftelele formate prin amestecul de susan si faina de malai si le asezam in tava, pe hartie de copt.

 

Chiftele de pui cu telemea

 

Stropim chiftelele cu ulei de masline (eu folosesc un pulverizator de ulei ca acesta) si le punem in cuptorul preincalzit pentru aprox. 18-20 de minute la 180°C.

La jumatatea timpului le intoarcem pe cealalta parte.

Se pot servi atat calde langa o salata, cat si reci ca aperitiv.