Spanac cremos

Imi place primavara, natura incepe sa reinvie si culorile ei sa ne patrunda in suflet. Ce frumos este sa mergi in piata si sa vezi toate trufandalele care pur si simplu “te implora” sa le cumperi. Asa am patit cu aceste frunze de spanac ce stateau pregatite sa imi sara in brate.

Spanacul acesta a fost, este si va fi preferatul meu, mama il gatea deseori, iar reteta am invatat-o de la ea. Exista multe preparate din carne ce le poti servi alaturi de el, dar ca ochiurile de oua moi nu este nici unul. 😛

 

Ingrediente Spanac cremos cu lapte si usturoi:

(4 portii)

  • 700 g spanac proaspat sau 400g spanac congelat
  • 500 ml lapte caldut
  • 3 linguri smantana
  • 3-4 catei de usturoi
  • 30 g unt
  • 2 linguri ulei de masline
  • 4 linguri faina
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare Spanac cremos cu lapte si usturoi:

 

Spalam bine spanacul proaspat. Punem apa la fiert intr-o oala de 3 l, adaugam 1 lingura de sare, iar cand incepe sa clocoteasca punem frunzele de spanac. Daca nu incap toate deodata, le punem in 2 transe.

Le scufundam 2-3 minute cu o paleta, apoi le scoatem intr-un storcator. Dupa ce s-au racorit putin le tocam cu un cutit, sau la blender daca dorim ca sosul de spanac sa fie fin.

 

◊ Daca folosim spanac congelat, il scoatem din congelator si il lasam la dezghetat vreo 3-4 ore.

 

Tocam marunt usturoiul si il punem intr-o tigaie la foc mic, impreuna cu uleiul de masline si untul.

 

◊ Nu incingem uleiul inainte, il lasam sa se incalzeasca treptat, impreuna cu usturoiul si untul.

 

Lasam doar 1 minut la foc mic avand grija sa nu se arda usturoiul, caci va avea un gust amar. Punem faina si amestecam rapid pana se umezeste si incepe sa se adune.

Turnam laptele cald putin cate putin, amestecand continuu, pana cand totul se leaga ca un sos.

Adaugam spanacul tocat in sosul format, il incorporam bine si il lasam sa se gateasca pentru 5 minute, la foc mic, sa nu se prinda.

 

◊ Daca ni se pare ca amestecul este prea gros mai adaugam putin lapte cald.

 

Punem smantana, piperul, sarea, amestecam din nou si mai lasam totul sa bolboroseasca pentru 2-3 minute.

Servim spanacul cremos alaturi de ochiuri de oua moi si paine proaspata.