Sarmale cu ciuperci

 

Nu stiu ce ingredient magic am pus in aceste sarmale, dar au reusit sa fie cele mai bune sarmale fara carne de pana acum.

Daca ma gandesc mai bine, cred ca tot farmecul acestora sta in ciupercile folosite in umplutura, si mai precis hribii. Ei dau acel gust extraordinar mancarii si inlocuiesc foarte usor carnea din compozitie.

Sfatul meu este sa faceti rost de hribi daca vreti sa obtineti sarmale gustoase, adorate de toata familia.

 

Ingrediente Sarmale cu ciuperci (hribi):

 

(32-34 sarmale mici)

  • 1 capatana mare de varza murata
  • 250 g hribi decongelati (sau 500 g ciuperci proaspete)
  • 170 g orez cu bob rotund
  • 2 cepe mari
  • 2-3 morcovi
  • 1 bucata telina
  • 50 ml ulei
  • 200 ml bulion de rosii
  • 2-3 frunze de dafin
  • cateva crengute de cimbru
  • marar proaspat
  • piper
  • sare

 

Mod de preparare Sarmale cu ciuperci (hribi):

 

Rupem frunzele de la varza murata, le punem intr-un castron si le acoperim cu apa rece, lasandu-le sa stea la desarat cel putin jumatate de ora.

 

◊ Pentru ca au fost foarte sarate, eu le-am lasat in apa rece de seara pana a doua zi cand le-am folosit.

 

Aruncam apa, luam pe rand cate o frunza si ii decupam nervurile ingrosate, pe care le pastram pentru mai tarziu, apoi taiem frunzele in doua si le punem deoparte.

Curatam ceapa, morcovii si telina, le taiem in bucati mai mici si le macinam pe rand la robotul de bucatarie.

 

◊ Daca nu aveti un robot de bucatarie, puteti da legumele pe razatoare mica.

 

Hribii decongelati ii stoarcem de apa in exces si ii macinam la robot sau ii tocam foarte marunt.

 

◊ Procedam la fel si daca folosim ciuperci proaspete.

 

Intr-o cratita punem la calit in ulei ceapa, morcovii si telina. Le sotam aprox. 5 minute, amestecand mereu.

Adaugam hribii si continuam gatirea inca 3-4 minute. Asezonam cu sare si piper, apoi adaugam mararul tocat si stingem focul.

Orezul il spalam bine, il stoarcem de apa si il adaugam peste legume, amestecand totul foarte bine.

Luam pe rand cate o frunza de varza, punem o lingura de umplutura, o rulam strans si introducem capetele in interior cu ajutorul degetelor.

Punem sarmalele formate pe o farfurie intinsa si continuam pana cand folosim toata umplutura.

Tocam nervurile ce le-am decupat de la frunze si frunzele de varza ce nu le-am folosit.

Intr-o oala de fonta sau de lut asezam intr-un strat jumatate din cantitatea de varza tocata si incepem sa cladim sarmalele orizontal, una langa alta.

Acoperim sarmalele cu restul de varza tocata, turnam bulionul, punem crengutele de cimbru si foile de dafin.

La final completam cu apa calda pana ce ajungem la nivelul sarmalelor si punem capacul.

Dam oala la cuptorul preincalzit la 170° de grade pentru aprox. 3 ore, dar verificam din ora in ora stadiul lor.

Cand sunt gata stingem focul si le lasam in cuptorul cald pana in momentul servirii.