Orezul este un ingredient la indemana oricui, poate fi preparat in multe moduri si se potriveste de minune cu orice tip de carne sau legume.
Am folosit pentru reteta de mai jos un tip de orez cu bobul rotund, dar se poate folosi la fel de bine si un orez cu bobul lung
Varianta aceasta clasica de pilaf cu ciuperci este una satioasa, potrivita pentru cei care tin post, sau pentru o zi in care nu dorim sa mancam carne.
Ingrediente Pilaf de orez cu ciuperci:
(4 portii)
- 200 g orez cu bob rotund
- 600 ml apa calda
- 250 g ciuperci champignon brune
- 1 ceapa medie
- 1 morcov
- 1 ardei capia rosu mic
- 2 catei de usturoi
- 50 ml ulei
- 2 linguri patrunjel verde tocat
- sare
- piper
Mod de preparare Pilaf de orez cu ciuperci:
Curatam ciupercile de impuritati cu o carpa uscata sau cu un burete, apoi le feliem fin.
Ceapa, usturoiul, morcovul si ardeiul le curatam, le spalam si le tocam cubulete.
Intr-o cratita punem uleiul la incins, dupa care adaugam pe rand ceapa, morcovul, ardeiul rosu si amestecam. Calim legumele 3-4 minute la foc mediu.
Adaugam ciupercile feliate, usturoiul, o lingurita de sare si lasam la calit inca 6-7 minute, sau pana ciupercile se inmoaie.
Punem orezul, amestecam totul si adaugam apa calda. Acoperim cu un capac si lasam sa se gateasca la foc mic, pentru aprox. 15 minute din momentul in care lichidul incepe sa fiarba.
◊ Orezul se poate spala si scurge de apa inainte sa fie pus in mancare, eu nu il spal pentru ca ne place ca pilaful sa fie mai lipicios.
Verificati orezul dupa cateva minute, amestecand in el o singura data, sa nu ramana fara apa si sa se prinda de cratita. Tot atunci adaugati piperul si patrunjelul tocat.
Dupa cele 15 minute gustati orezul sa fie fiert, stingeti focul si acoperiti cu capacul, lasand sa stea inca 10 minute pentru a absorbi toata apa.
Serviti orezul alaturi de muraturi sau o salata de cruditati, daca tineti post, sau chiar langa o friptura, dupa preferinte.