Se intampla intr-o duminica in care aveam pofta de ceva dulce si rapid. Am pornit cu gandul la un simplu gris cu lapte si am ajuns la acesti “gomboți” (asa se spune la Arad la galuste) plini de savoare.

Mereu fac un inventar rapid la ce am prin camara si prin frigider, apoi ma gandesc ce combinatii pot face. Asa ca am descoperit un iaurt si un borcan cu dulceata, restul ingredientelor sunt indispensabile.

Am incercat aceste galuste de mai multe ori, dar prima data cand le-am facut si le-am gustat a fost ca o explozie de gusturi si texturi pe care nu o pot uita niciodata. Sunt potrivite pentru o zi de week-end, se fac foarte repede si le recomand impreuna cu dulceata de cirese.

 

Ingrediente Galuste cu gris si iaurt:

Pentru galuste:

  • 250 g iaurt 3,5%
  • 100 ml apa
  • 120 g gris
  • 1 ou mare
  • 1 plic zahar vanilat
  • 20 g unt
  • 50 g pesmet
  • 2 linguri de zahar

Pentru servit:

  • 100 g smantana
  • 20 g zahar pudra
  • esenta de vanilie
  • dulceata de cirese (sau alta dulceata dupa preferinte)

 

Mod de preparare Galuste cu gris si iaurt:

 

Punem apa si iaurtul la foc mediu, cand dau in clocot adaugam zaharul vanilat si grisul in ploaie.

Amestecam continuu timp de 4-5 minute, pana ce grisul se ingroasa.

Stingem focul, adaugam oul si continuam sa amestecam ca totul se se omogenizeze. Lasam la racit pentru aprox. 10 minute.

Topim untul intr-o tigaie, punem pesmetul, zaharul si amestecam 3-4 minute pana ce pesmetul se rumeneste.

Cu mainile ude luam din compozitia de gris si formam galustele sub forma unor sfere.

 

Din cantitatile date ies 12 bucati potrivite ca marime.

 

Tavalim galustele prin amestecul de pesmet din tigaie si avem grija sa fie acoperite de acesta pe toate partile.

Facem un sos din smantana, zaharul pudra si esenta de vanilie.

Servim galustele caldute in farfurii adanci sau in cupe, cu sosul de smantana si dulceata de cirese deasupra.