Conopida gratinata

Va prezint mai jos un comfort food delicios de toamna! Nu aveti nevoie decat de o singura leguma si o branza buna. Piata e plina de conopida, pentru ca despre ea este vorba, asa ca reteta aceasta vine perfect in intampinarea voastra.

Intr-un top al retetelor ce o contin, conopida gratinata este pe locul 2, bineinteles dupa conopida pane pe care pur si simplu o adoram. Daca nu va place gustul conopidei fierte, varianta mea de a o gati intergral la cuptor va poate ajuta, asa ca va provoc sa ii dati macar o sansa! 😉

 

 

Ingrediente Conopida gratinata cu sos de branza cheddar:

(4 portii)

  • 500 g conopida
  • 60 g unt
  • 5 linguri faina
  • 500 ml lapte fierbinte
  • 4 linguri smantana
  • 100 g branza cheddar rasa
  • nucsoara
  • piper
  • sare

 

 

Mod de preparare Conopida gratinata cu sos de branza cheddar:

 

Curatam conopida, o spalam sub un jet de apa si o rupem in buchetele.

Intr-un vas pentru cuptor asezam bucatile de conopida, adaugam putina sare si acoperim vasul cu o folie de aluminiu.

Punem la cuptor, la 200°C, pentru aprox. 30 de minute sau pana cand conopida se inmoaie.

 

◊ Am gatit astfel conopida direct in vasul in care va ramane in final, evitand sa o fierb intr-o alta oala pentru a economisi timp.

 

Intre timp ne ocupam de sos si punem untul la topit intr-o cratita.

Adaugam faina, amestecam pana se umezeste, apoi turnam laptele cald putin cate putin, amestecand continuu pana sosul se ingroasa.

Punem smantana, doua parti din branza cheddar rasa, nucsoara, piperul, putina sare si amestecam pana la omogenizare.

Turnam tot sosul peste conopida si dam vasul la cuptor la 220°C, pentru 18-20 de minute.

Cu 5 minute inainte de a o scoate din cuptor, presaram deasupra branza ramasa si continuam coacerea pana cand se formeaza o crusta aurie.

Lasam conopida gratinata la racit cateva minute, apoi o putem servi simpla sau ca si garnitura langa o friptura buna.