Cartofi zdrobiti

Abia am asteptat sa apara cartofii noi in piata, pentru ca am deja in minte cateva combinatii inedite in care as putea sa ii includ. Asa ca una dintre dorintele mele s-a indeplinit: e plina piata de cartofi noi! 😀 A doua dorinta, sau mai bine zis pofta, a fost sa fac acesti MINUNATI smashed potatoes.

In limba romana li se zice “cartofi zdrobiti” si stiu ca suna a piure de cartofi, dar nu este. Chiar daca noua, romanilor, ni se pare ciudat, in aceasta reteta cartofii nu se curata de coaja, doar se spala bine. Ca sa intelegeti mai bine despre ce vorbesc, va las reteta mai jos.

 

Ingrediente Cartofi zdrobiti cu unt si rozmarin:

  • 16-18 cartofi noi
  • 70 g unt topit
  • rozmarin
  • piper
  • sare
  • 3-4 linguri de parmezan ras

 

Mod de preparare Cartofi zdrobiti cu unt si rozmarin:

 

Spalam bine cartofii si ii punem la fiert in 2 litri de apa cu o lingurita de sare.

Lasam cartofii sa fiarba aprox. 20 de minute, ii testam cu o furculita sa fie fierti. Scurgem apa de pe ei si ii punem deoparte.

Luam o tava pentru cuptor sau un vas de jena si il ungem cu jumatate din cantitatea de unt.

 

Folositi de la inceput un vas sau o tava mai mare deoarece un cartof zdrobit ocupa mai mult spatiu decat unul intreg.

 

Punem cartofii in vas, si ii zdrobim rand pe rand cu un zdrobitor de cartofi, pana ce coaja le crapa si ei se aplatizeaza.

Folosim restul de unt topit si il turnam cu o lingura peste fiecare cartof. Presaram deasupra lor piperul, sarea si rozmarinul.

Dam vasul la cuptorul preincalzit la 220°C pentru aprox. 25 de minute.

In ultimele 5 minute adaugam si parmezanul peste cartofi, apoi continuam coacerea.

Sunt gata cand devin aurii deasupra.