Caponata siciliana

Iata ca am intrat in postul Craciunului! Evident ca nu se putea altfel decat cu o reteta de post, simpla si foarte usoara. Caponata siciliana sau ghiveciul italienilor, este o mancare de legume avand la baza: vinetele, rosiile si maslinele.

Avand in vedere ca toate ingredientele se gasesc de obicei in supermarketuri, acest ghiveci de legume se poate prepara in orice perioada a anului. Asadar, daca v-ati plictisit de varianta romaneasca incercati aceasta reteta, cu siguranta o sa va placa!

 

Ingrediente Caponata siciliana:

(4 portii)

  • 2 cepe albe
  • 1 ceapa rosie
  • 2 ardei galbeni
  • 1 ardei capia rosu
  • 2-3 tulpini de apio
  • 1 vanata mare
  • 4 rosii mari
  • 12-14 masline verzi
  • 1 lingura capere
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • frunze de telina
  • piper
  • sare

 

 

Mod de preparare Caponata siciliana:

 

Curatam ceapa, ardeii si tulpinile de apio, apoi le taiem felii.

Intr-o cratita incingem uleiul si sotam ceapa aprox. 5 minute amestecand mereu.

Adaugam 2 linguri de apa sa nu se arda, iar apoi punem ardeii, apio si putina sare.

Lasam la foc mic vreo 10 minute pana legumele se inmoaie.

Intre timp, spalam rosiile si le taiem cuburi. Le adaugam in cratita impreuna cu maslinele si caperele stoarse de lichid.

Acoperim cratita cu un capac si continuam gatirea la foc mic 10-15 minute, amestecand din cand in cand.

Curatam vanata, o taiem cuburi si o punem intr-un bol cu putina sare. O stoarcem de lichidul lasat si o adaugam peste legume.

Dupa ce vanata este patrunsa, adaugam piper, frunze de telina tocate si sare daca mai este necesar.

Stingem focul si servim caponata calda, cu paine prajita alaturi.