Socata

Imi place prea mult poza asta incat sa nu v-o arat si voua, la fel de mult imi place socata. In fiecare sezon am incercat sa aduc imbunatatiri retetei, astfel am ajuns la aceasta varianta care este 100% pe gustul meu si a familiei.

Mereu mi-am dorit sa obtin o socata aromata, sa nu aiba acel gust amarui si de asemenea sa fie putin acidulata dar sa nu contina drojdie. Dupa cateva incercari am reusit! Va dezvalui mai jos toate secretele mele si sper din suflet sa va ajute si sa o incercati. Extra pont: serviti socata rece, cu menta proaspata!

 

Ingrediente Socata:

(pentru un borcan de 4l)

  • 8 flori de soc mari
  • 3 lamai mari
  • 350g zahar
  • Apa rece in completare
  • Optional: un varf de cutit cu drojdie uscata

 

Mod de preparare:

Rupeti florile de soc de pe tijele groase si le puneti intr-un borcan de 4l.

Daca sunt culese dintr-un loc sigur, nu le spalati! Polenul de pe ele ajuta la procesul de fermentatie. Daca le spalati, adaugati un varf de cutit de drojdie uscata.

Curatati 1 lamaie de coaja galbena si alba, o taiati felii si o adaugati in borcan. Celelalte 2 lamai le stoarceti si folositi doar sucul.

Adaugati zaharul si completati cu apa pana borcanul e aproape plin (lasati-l gol de 2 degete).

Acum puneti drojdia daca e cazul si amestecati energic cu o lingura.

Acoperiti borcanul cu o farfurie si il puneti la cald, dar nu in bataia directa a razelor de soare.

Tot procesul ar trebui sa dureze 2-3 zile, dar depinde foarte mult de temperatura la care sta.

Amestecati socata in fiecare zi si gustati-o, poate sa fie gata mai repede sau mai tarziu.

Cand e pe placul vostru, o strecurati si o puneti in sticle, la frigider.

Se pastreaza lejer cateva zile… daca nu o impartiti cu nimeni!

 

Etichete:

, , ,