Ficatul de pui este unul dintre organele animale ce imi plac foarte mult, iar eu il gatesc de obicei in doua moduri: la tigaie sau sub forma de pate. Pentru ca pateul din comert contine foarte multe chestii si foarte putin ficat, am decis sa il pregatesc eu acasa, mai ales ca aveam in congelator cativa ficatei adunati de la gainile primite de la tara.
Preparatul a iesit cremos si aerat, cu un gust minunat de ficat adevarat, iar daca ma intrebati pe mine, lingura aceea de whisky chiar face diferenta. Asadar, pateul facut in casa nici nu se poate compara cu cel cumparat, iar daca o sa incercati aceasta reteta o sa va dati seama singuri de acest lucru.
Ingrediente Pate din ficat de pui:
- 300-350 g ficat de pui
- 250 ml apa
- 1 ceapa mica
- 1 catel de usturoi
- 1/2 lingurita cimbru uscat
- 1 foaie de dafin
- 100 g unt
- 2 linguri smantana grasa
- 1 lingura whisky (sau coniac)
- piper
- sare
- Extra: 20 g unt topit
Mod de preparare Pate din ficat de pui:
Curatam ficatul de pielite si ii lasam sa stea 10 minute intr-un bol cu apa rece.
Intre timp curatam ceapa si usturoiul, apoi le taiem felii.
Scurgem ficatei de apa si ii punen la fiert intr-o cratita, in cei 250 ml de apa.
Adaugam ceapa, usturoiul, cimbru, foaia de dafin, sare si piper.
Fierbem totul la foc mic aprox. 10 minute, amestecand din cand in cand.
Cu ajutorul unei palete scoatem bucatile de ficat, ceapa si usturoi din apa in care au fiert.
Le punem intr-un robot de bucatarie si le mixam impreuna cu 2-3 linguri de apa din cratita, untul si smantana.
◊ Daca vedeti ca robotul de bucatarie nu reuseste sa amestece compozitia cum trebuie, adaugati inca 1-2 linguri din apa in care a fiert ficatul.
La final adaugam whisky-ul, sare si piper dupa gust.
Turnam pateul intr-un bol si adaugam deasupra lui untul topit.
Dam la frigider 1-2 ore apoi il servim cu paine proaspata sau prajita.