Paine pull-apart cu unt, patrunjel si usturoi

Un set superb de 2 forme de copt cozonac din ceramica, marca Emile Henry, a poposit in bucataria mea luna aceasta. Setul este produsul lunii Octombrie pe www.kitchenshop.ro si il puteti achizitiona la pretul de 179 lei cu o reducere de 30% fata de pretul intreg de 256 lei.

Vin la fix pentru sezonul cozonacilor babani pentru ca au dimensiunea de 31 x 13 cm, sunt fabricate din ceramica rezistenta la socuri termice, sunt elegante si practice, iar garantia de 10 ani te determina sa le cumperi pe loc.

Paine pull-apart cu unt, patrunjel si usturoi

Prima intentie a fost sa le inaugurez pregatind un cozonac sau un chec, dar am descoperit intre timp aceasta paine pull-apart aromatizata cu unt, patrunjel si usturoi care a iesit FABULOASA! Va las reteta mai jos, iar daca o incercati astept pareri.

 

Ingrediente Paine pull-apart cu unt, patrunjel si usturoi:

Pentru aluat:

  • 600 g faina
  • 2 oua
  • 230 ml lapte
  • 60 ml apa calduta
  • 4 linguri unt topit +1 lingura pentru uns forma/bolul
  • 2 linguri zahar + 1 lingurita pentru starter
  • 1 lingurita sare
  • 7 g drojdie uscata

Pentru untul aromatizat:

  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingurita sare
  • 50 g parmezan

 

Mod de preparare:

Intr-un bol mare pregatim un starter din apa, drojdie si o lingurita de zahar.

Amestecam si lasam 5 minute pana face bule si se activeaza drojdia.

Adaugam pe rand laptele caldut, untul topit, ouale batute, sarea si zaharul, amestecand totul.

Punem 550 g din faina si amestecam cu o lingura pana se formeaza un aluat lipicios.

Framantam apoi cu mana adaugand restul de 50 g de faina.

Aluatul trebuie sa fie bine legat si putin lipicios.

Il punem intr-un bol curat uns cu putin unt topit, il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit aprox. 1 ora si jumatate, pana ce isi dubleaza volumul.

Intre timp pregatim untul aromatizat.Maruntim patrunjelul si usturoiul, le adaugam peste untul moale, punem sarea, amestecam bine si le lasam deoparte.

Rasturnam aluatul pe blatul de lucru infainat si il intindem cu sucitorul intr-o patura dreptunghiulara de aprox. 30 x 40 cm.

Distribuim untul aromat pe toata suprafata aluatului cu ajutorul unei spatule.

Presaram apoi parmezanul maruntit sau ras.

Cu o rola de pizza taiem aluatul in jumatate pe lung si de trei ori pe lat astfel incat sa obtinem 8 dreptunghiuri.

Impaturam in doua fiecare bucata de aluat.

Ungem cu unt topit o forma de copt ceramica pentru cozonac, suprapunem cate 3 bucati de aluat si le aranjam in ea cu partea indoita in jos (vezi video AICI).

Acoperim cu o folie de plastic si lasam la dospit inca 30 de minute.

Preincalzim cuptorul la 180 grade, luam folia si punem painea la copt pentru aprox. 25 de minute.

Cand s-a rumenit, o lasam sa se raceasca 10 minute si apoi o putem scoate pe un tocator.

Se serveste calda, obligatoriu!

Paine pull-apart cu unt, patrunjel si usturoi