Ce bine e cand mergi la munca si furi cate o idee de mancare de la colege.
Asa s-a intamplat si cu aceasta tarta cu spanac. Colega mea draga avea ideea, iar eu ingredientele… si le-am combinat sa fie bine. 😉
Normal ca am impartit-o bucuroasa, a doua zi, cu fetele la birou.
Ingrediente Tarta cu spanac si branza:
Pentru aluatul de tarta:
- 280 g faina tip 000
- 130 g unt 82% rece
- 1 galbenus
- 3-5 linguri de apa rece
- 1 praf de sare
Pentru umplutura:
- 250 g spanac frunze congelat
- 150 g branza de burduf
- 150 g telemea
- 100 g smantana
- 100 ml lapte
- 3 oua
- marar uscat
- sare
- piper
Mod de preparare Tarta cu spanac si branza:
Pregatim aluatul, punand intr-un bol faina si untul rece taiat bucatele.
Incepem sa framantam aluatul, lucrand repede pentru a nu se topi untul. Cand untul incepe sa se lege cu faina obtinem o textura ca de nisip.
Imediat adaugam praful de sare, galbenusul si cate o lingura de apa rece (cat cuprinde faina) pana cand adunam tot aluatul in forma de bila.
◊ Puteti face aceasta operatiune si cu o furculita, evitand astfel topirea untului din cauza caldurii mainii.
Infoliem aluatul si il punem in frigider pentru 30 de minute.
Pentru umplutura, decongelam spanacul frunze si il punem deoparte intr-un bol.
Batem ouale si le amestecam cu smantana, laptele, sarea si piperul. Taiem branza de burduf si telemeaua cubulete.
Revenind la aluat, il scoatem din folie, de la rece, presaram blatul de lucru cu faina si il intindem intr-o foaie de aprox. 0,5 cm grosime.
Rulam aluatul pe sucitor si il asezam peste forma de copt (de preferat forma cu fundul detasabil), taiem marginile si il intepam din loc in loc cu o furculita sa nu se umfle la copt.
Coacem aluatul gol, la cuptorul preincalzit la 200°C pentru 10 minute.
Scoatem aluatul si adaugam pe rand: frunzele de spanac, cubuletele de branza, amestecul de oua si deasupra mararul uscat (optional).
Continuam coacerea pentru inca 25-30 de minute, reducand temperatura la 180°C.
Lasam tarta la racorit 10 minute, o scoatem din forma, iar apoi o putem felia.