Osso buco

 

Osso buco sau “os cu gaura” cum zice italianul, este un fel de tocana din rasol de vitel cu adaos de legume, servita alaturi de faimosul orez Milanez si un mixt de condimente numit Gremolata. Eu am ales sa fac acest preparat intr-o varianta “light” si mai rapida decat ar fi trebuit in mod normal, folosind oala sub presiune si sarind peste etapa prajirii rasoalelor.

Neavand toate ingredientele la indemana, am omis sa adaug vinul, atat la tocana cat si la risotto, iar in loc de sofran si unt am pus curry si smantana grasa. Oricum rezultatul a fost unul WOW, ne-a placut foarte mult acest fel de mancare din categoria comfort food si cu siguranta il voi repeta, pregatit autentic de data aceasta. Enjoy!

 

Ingrediente Osso buco:

(4 portii)

Pentru tocana de rasol:

  • 4 bucati rasol de vitel (aprox. 1 kg)
  • 1 morcov
  • 1 ceapa mare
  • 4 catei de usturoi
  • 4 linguri pasta de ardei dulci
  • 450-500 ml sos de rosii
  • 100 ml apa
  • 150 ml vin rosu sec
  • 1 lingura sare
  • piper

Pentru risotto:

  • 250 g orez (de preferat cu bob rotund)
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa mica
  • 800 ml supa de pui
  • 1 lingurita turmeric
  • 1 lingurita sare
  • 2 linguri smantana grasa (de preferat unt)
  • 2 linguri parmezan ras

Pentru servit:

  • 2 lingurite gremolata (reteta AICI)

 

Mod de preparare Osso buco:

Curatam toate legumele, le spalam si le tocam marunt.

In oala sub presiune adaugam pe rand: rasoalele de vitel, morcovul, ceapa, usturoiul, pasta de ardei, sosul de rosii, apa, vinul, piperul si sarea.

Punem capacul, punem oala pe aragaz la foc mare pana incepe sa suiere, apoi reducem focul la minim si lasam la fiert pentru aprox. 30 de minute.

 

Daca nu aveti o oala sub presiune puteti pregati mancarea si intr-o oala obisnuita, astfel timpul de gatire se mareste cu inca 1 ora, iar cand lichidul scade trebuie completat cu apa calda.

 

Intre timp, curatam si tocam marunt ceapa, apoi o punem impreuna cu uleiul de masline, la calit intr-o cratita pentru 2 minute.

Adaugam orezul si mai lasam 1 minut la calit, amestecand mereu. Punem turmericul, sarea si jumatate din supa de pui, care trebuie sa fie calda.

Lasam sa fiarba pentru aprox. 20 de minute, amestecand din cand in cand si completand cu supa de pui cand lichidul incepe sa scada.

La sfarsit adaugam smantana si parmezanul ras, amestecam bine si acoperim orezul cu un capac.

Revenim la oala sub presiune, deschidem capacul dupa ce presiunea a scazut si mai lasam Osso buco sa fiarba fara capac, pentru inca 15 minute.

Pregatim gremolata dupa reteta de aici.

Servim cald, cate un rasol alaturi de 4-5 linguri de risotto si gremolata presarata deasupra.