Am gatit de multe ori dovlecei umpluti, dar niciodata nu am reusit sa nimeresc proportiile ingredientelor, sa le notez sau sa le fac o poza decenta. Intr-o zi m-a napadit din nou pofta de dovlecei si vazandu-i asa frumosi pe raftul unui supermarket am decis pe loc cum o sa ii gatesc.
Treaba faina este ca ii puteti lua la pachet a doua zi si sunt parca mai buni reincalziti, iar miezul lor il puteti folosi ulterior intr-o omleta. Iar pentru ca dovlecelul este o leguma versatila si merge foarte bine combinata cu ingredientele alese de mine, sunt convinsa ca o sa va placa aceasta reteta. 😉
Ingrediente Dovlecei umpluti cu carne la cuptor:
(3-4 portii)
- 300 g carne tocata porc si vita
- 3 dovlecei medii
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 2-3 linguri ulei de masline
- 100 ml bulion de rosii
- 150 g branza cheddar
- 1 lingurita boia
- 1 lingurita pudra de usturoi
- mix ierburi aromatice
- piper
- sare
- Pentru decor: 4-5 fire de chives tocat
Mod de preparare Dovlecei umpluti cu carne la cuptor:
Spalam dovleceii, ii taiem in doua pe lungime si le scobim mijlocul cu ajutorul unei linguri.
Ii presaram cu sare si ii punem intr-o tava acoperita cu hartie de copt.
◊ Pentru a nu se rasturna si a fi mai stabile, puteti indrepta cu un cutit, coaja de la baza jumatatilor de dovlecel.
Lasam dovleceii timp de 15-20 de minute la cuptor la 200° de grade, pana se inmoaie putin.
Intre timp curatam ceapa si o tocam marunt, apoi curatam morcovul si il dam pe razatoarea mica.
Intr-o tigaie calim ceapa si morcovul in uleiul de masline, pentru aprox. 2-3 minute, amestecand mereu.
Adaugam carnea tocata, mixul de ierburi, pudra de usturoi, piperul si sarea dupa gust.
Lasam sa se gateasca la foc mediu, pana se evapora aproape tot lichidul, amstecand din cand in cand.
Punem boiaua si bulionul, apoi mai lasam pe foc inca 2 minute.
Umplem jumatatile de dovlecel cu amestecul de carne si radem branza cheddar deasupra.
Dam din nou tava la cuptorul preincalzit, la 180° de grade pentru 15 minute.
Scoatem din cuptor, presaram cu chives si servim dovleceii umpluti calzi.